Zoete aardappel
Zoete voedingsstoffen
Intro
Als je van zoet maar gezond houdt, is de zoete aardappel je vriend!
Wellicht staat er bij jouw favoriete restaurant tegenwoordig ook zoete aardappelfriet op het menu.
Als je wilt weten waar de trend over gaat en wat de populaire zoete aardappel zo veelzijdig maakt, lees dan verder.

Wat is zoete aardappel?
De zoete aardappel - of bataat - is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae) en daarmee meer verwant aan waterspinazie dan aan de aardappel.
Zoete aardappels houden van warmte en zijn gevoelig voor kou.
Ze kunnen meerdere kilo's wegen.
Ze worden veel gebruikt als basisvoedsel in Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen.
Zoete aardappels smaken niet alleen lekker, ze hebben een indrukwekkende geconcentreerde voedingswaarde. Deze groente bevat namelijk caiapo dat de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte reguleert.

Waar komt de zoete aardappel vandaan?
Net als de gewone aardappel wordt de zoete aardappel waarschijnlijk al duizenden jaren geteeld in de tropische gebieden van Midden-Amerika. In de 15e eeuw werd hij naar Europa gebracht door de Spaanse veroveraars. Tegenwoordig wordt hij vooral in China geteeld.
Welke soorten zijn er allemaal?
Zoete aardappelen zijn rond en spindelvormig, ze worden tot 30 cm lang en hun kleur varieert van wit, geel, oranje, roze tot violet. De bladeren zijn hartvormig en licht tot donkergroen (zoals klimop).
Beauregard
- Betrouwbare oogst
- Oranje vruchtvlees
- Smaak: zeer zoet
Bonita
- Wit vruchtvlees
- Dunne schil
- Smaak: zoet
Evangeline
- Oranje vruchtvlees
- Smaak: zeer zoet
- Geschikt voor zoete gerechten
Murasaki
- Donkerrode, paarse schil
- Wit vruchtvlees
- Smaak: kastanjeachtig
Orleans
- Oranje vruchtvlees
- Vergelijkbaar suikergehalte als Beauregard
- Smaak: zoet
Wanneer is zoete aardappel in het seizoen?
Vanaf september. De rijpheid voor de oogst kan worden bepaald aan de hand van de gele kleur.
Onze bereidingstips voor zoete aardappel:
Salades, risotto, curry, puree of ovengroenten
En ze zijn zeer geschikt als:
Zoete aardappelchips
Zoete aardappelfriet
Gebakken zoete aardappelen
Vervanging van burgers
De consistentie van de zoete aardappel is bloemig. Hij is veelzijdig en kan rauw worden gegeten, maar is net zo geschikt om te koken, bakken, braden, grillen en nog veel meer. Je kunt de bladeren trouwens ook gebruiken.
Let op: zoete aardappelen moeten koel en droog worden bewaard en zo snel mogelijk worden gebruikt.
Voedingswaarden per 100 gram zoete aardappel:
Gemiddelde voedingswaarden | 100g |
---|---|
Calorieën | 90 |
Vet | 0,1g |
Koolhydraten | 21g |
Vezels | 3,3g |
Suiker | 6,5g |
Eiwit | 2g |
Voedingsstoffen in zoete aardappel:
Caiapo
Vitaminen:
Vitamine A, vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), vitamine C, vitamine D, vitamine E, vitamine K, bètacaroteen, biotine en foliumzuur
Mineralen:
Calcium, chloride, ijzer, fluoride, jodide, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, fosfor, zwavel en zink